BİR GÜNLÜK İNSAN HAKKI, BİR GÜNLÜK İNSANLIKTIR!..
BİR GÜNLÜK İNSAN HAKKI, BİR GÜNLÜK İNSANLIKTIR!..
ANTAKYA CHPİLÇE KONGRESİ ÜZERİNE
ANTAKYA CHPİLÇE KONGRESİ ÜZERİNE
Orta Doğu da Hava Kızışırken!..
Orta Doğu da Hava Kızışırken!..
Arafat’ın HAMAS Korkusu ve Kudüs
Arafat’ın HAMAS Korkusu ve Kudüs
Su hayattır!
Su hayattır!
ENGEL ‘SİZSİNİZ’!
ENGEL ‘SİZSİNİZ’!
TBMM DENK Bütçeye Dönmek Zorundadır
TBMM DENK Bütçeye Dönmek Zorundadır
29 Ekim 1923… 24 Ağustos 2015
29 Ekim 1923… 24 Ağustos 2015
Antakya Belediyesi şiddete “Hayır” dedi!
Antakya Belediyesi şiddete “Hayır” dedi!

Antakya Belediyesi Kültür ve Sosyal...

MKÜ’de Yangın ve Tahliye Tatbikatı
MKÜ’de Yangın ve Tahliye Tatbikatı

Mustafa Kemal Üniversitesinde, Afet Planı...

Bütün siyasetçiler mal varlıklarını açıklasın
Bütün siyasetçiler mal varlıklarını açıklasın

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili...

Susuzluğun sonu ne olacak!
Susuzluğun sonu ne olacak!

Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerinde...

Ranta izin vermeyeceğiz!
Ranta izin vermeyeceğiz!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç....

Toplumsal yozlaşmaya sanat ile cevap veriyoruz!
Toplumsal yozlaşmaya sanat ile cevap veriyoruz!

Hatay’ın İskenderun ilçesinde bir sanat...

Kudüs Davamız!
Kudüs Davamız!

AKP Hatay İl Başkan Vekili...

Trump’ın Kudüs kararını kınıyoruz!
Trump’ın Kudüs kararını kınıyoruz!

CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem,...

Amerika her zaman bizim ve bölgemiz açısından bir tehdittir!
Amerika her zaman bizim ve bölgemiz açısından bir tehdittir!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Dunold...

Yıpratılmaya çalışıldım!
Yıpratılmaya çalışıldım!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç....

Cinayet Zanlıları Polisle Çatıştı
Cinayet Zanlıları Polisle Çatıştı

Hatay’ın Defne İlçesi’ne bağlı Dursunlu...

150 bin liralık araba ilk yağmurda yolda durdu!
150 bin liralık araba ilk yağmurda yolda durdu!

Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Harbiye...

Savcılığa dilekçe verildi
Savcılığa dilekçe verildi

Hatay’da Alevi Kanaat Önderleri saldırının...

Susuzluğun sonu ne olacak!
Susuzluğun sonu ne olacak!

Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerinde...

Ranta izin vermeyeceğiz!
Ranta izin vermeyeceğiz!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç....

Proje partisiler!
Proje partisiler!

Gazetecilerle bir araya gelen Milliyetçi...

Kentsel dönüşüme Bakan freni!
Kentsel dönüşüme Bakan freni!

Antakya Belediyesini mega proje olarak...

Bu insanları eğitmek ve topluma kazandırmak zorundayız!
Bu insanları eğitmek ve topluma kazandırmak zorundayız!
99 okunma | 11 Aralık 2017 08:32
Font1 Font2 Font3 Font4

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile Alman Kalkınma Bakanlığı’na bağlı Sequa Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği Antakya Gastronomi Projesi kapsamında eğitim gören 200 öğrenciye sertifikaları düzenlenen tören ile verildi.

Restorasyonuna 2011 yılında Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin tarafından başlanan ve aradan geçen 7 yıla rağmen bir türlü bitirilemeyen Hatay Mutfak Müzesi avlusunda gerçekleştirilen sertifika törenine Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin’in yanı sıra Hatay Vali Yardımcısı Bilal Ölmez, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Antakya gastronomi Derneği Başkanı İbrahim Ünal Kahraman, Almanya Kalkınma Bakanlığına bağlı Sequa Vakfı Türkiye direktörü Aynur Kuytu, Çeşitli Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, İş Adamları ve davetliler katıldı.

Proje’nin ev sahipliğini yapan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin açılış konuşması gerçekleştirerek Hatay’a yaptığı hizmetlerden dolayı Hatay Büyükşehir belediye Başkanı  Lütfü Savaş’a övgüler yağdırdı.

Suriye’de yaşanan olaylardan dolayı ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilere sahip çıkılması konusunda vurgu yapan Hikmet Çinçin;  konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Evet şimdi bazı gerçekler var. Zaman zaman insanlar gerçeklerle yüzleşmek istemeyebilirler.Ama yüzleşmek istemesek de gerçek gerçektir. Dolayısıyla işte Hatay’da 450 bin, Amerikalılar ve Avrupalıların tabiriyle mülteci bizim tabirimizle misafirlerimiz var. Bundan dolayı Hatay halkı ve Suriyeliler Hatay’ın altyapısını, parklarını, yeşil alanlarını, elektrik alt yapısını yani kısaca her şeyimizi birlikte kullanıyoruz. Bu yaklaşık 450 bin kişinin sadece yaklaşık 18 bini geçici koruma altında.Büyük bir çoğunluğu sosyal hayatta bizimle hayatı paylaşıyorlar.Artık ben bu durumun politik yönüyle gerçekten ilgilenmiyorum. Hangi sebepten burada olmaları açıkçası beni çok da ilgilendirmiyor.Beni şu ilgilendiriyor. Neticede bu insanlar burada.Bu insanlar burada olduğu için biz bu insanları eğitmek zorundayız.Bu insanlara dokunmak zorundayız. Bu insanları topluma kazandırmak zorundayız. Sadece bu insanların hatırı için değil. Biz kendi neslimiz, kendi geleceğimiz, ileride hayatı paylaşacağımız kişilere bunu yapmak durumundayız.İşte son rezaleti hep birlikte yaşadık. Kudüs meselesi. Maalesef Ortadoğu’da bir senaryo var. Bu rezalet hikayeler hiç bitmiyor. Temennim bir an önce dünyadaözelliklle Ortadoğu’da barışı tesis etmek, bu geçici koruma altında olan bizim misafirimiz olan insanların güvenli bir ortamda kendi ülkelerine dönmesi. Bu konuda hep birlikte sivil toplum, atanmış, seçilmiş hep birlikte mesleki eğitim ve eğitim için çalışmalıyız.Bu benim fikrim. Ben asla bu insanlar Türk vatandaşı olsun, hiçbir yerde asla ifade etmiş değilim.Biz sadece eğitim bacağında varız.Bunların topluma kazandırmak bacağında varız.”

Davetlileri Antakya Gastronomi Projesi hakkında bilgilendiren Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin;“Bu çatı altında 200 insanımıza mesleki eğitim verilecek.Bunların 100 tanesi Türk vatandaşı, 100 tanesi de Suriyeli. Biz her projemizde en az %50 Türk vatandaşı olma şartı koşarak bu projelerimizi yapıyoruz.Bunun gibi Danimarka mülteci konseyinde de geçtiğimiz günlerde öyle bir açılış yaptık” dedi.

Mutfak Müzesi’nin en geç 3 Ay’a kadar faaliyete geçeceğinin altını çizen Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı;

“Antakya Belediyesi 2011 yılında restorasyon çalışması başlattığında biz de burada böyle bir ev alıp Mutfak Müzesi hayaliyle yola çıktık. Bizler arkadaşlar iş adamlarıyız.Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın bütçesi belli.Bakın bizim bu sene ki bütçemiz 8 Milyon TL’dir.Yani belediyelerle veya devlet kurumlarıyla hiç orantılı olmayan bir bütçemiz var.Bizim ana amacımız bütün hizmetleri dış kaynak sağlayarak yapmak.Bu hizmetleri yaparken de odamızı asla ve katiyen borçlandırmamak.Hedefimiz bu. Bu projenin müze bacağı biraz gecikmiştir.Ancak tekrardan güncellendik ve bu projeyi 700 bin TL kadar bir destek alan Ticaret Odası sağlıyor.İnşallah üç ay içinde de buranın aynı zamanda da Mutfak Müzesi olmasını sağlayacağız. Biz Hatay için yapılan tüm projelerde kayıtsız şartsız Büyükşehir Belediyesi’nin yanındayız. Hepinize teşriflerinizden dolayı saygılarımı sunuyorum.”

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin’in ardından kısa bir konuşma yapan Antakya Gastronomi Derneği Başkanı İbrahim Ünal Kahraman şu ifadelerde bulundu:

“Gastronomik yönümüz ile dünyanın ilgi odağını oluşturduk. Bu konuda ülkeler ve şehirler birbirleri ile yarış halindeler.İşletme sayıları artıyor.Her gün yeni bir okul açılıyor ve bu konuda pişirme teknikleri gelişerek devam ediyor. Medyanın da bu konudaki ilgisi gün geçtikçe artmaktadır. Bu sebeple bugün Hatay ekonomisine katkı yapacak en büyük kaynak gastronomi turizmi olabilir.Aslında bu bizim hiç emek sarf etmeden sahip olduğumuz bir hazinedir.Bu konuda bir heyecan dalgası yaratmak suretiyle Antakya gastronomisini ülkemizin merkez üssü haline getirmemiz haliyle şehrimizin ekonomisine ve işgücü istihdamına çok olumlu katkılar sağlayacağı kesindir.”

Projeye maddi destek sağlayan Alman kuruluşu olan Sequa Vakfı’nın Türkiye direktörü Aynur Kuytu yaptığı konuşmasında ise şu bilgileri paylaştı:

“Öncelikle bizleri güzel Hatay’ınızda misafir ettiğiniz için ve buralarda sizlerle birlikte bir proje gerçekleştirebildiğimiz için gerçekten çok teşekkür ederiz. Geldiğimiz günden itibaren o kadar sıcak bir ortam bulduk ki her yaptığınız projenin en ufak bir adımında bile her şeyi keyif alarak gerçekleştirdik.Bu keyfi aslında sizler bizlere verdiniz. Sizler sayesinde de başarılı çok da iyi niyetli güzel bir proje yürütüyoruz.Özellikle Sequa, Alman Kalkınma Bakanlığı’nın bir vakfı olması nedeniyle tabi ki en büyük hedeflerimizden birisi hem buradaki Türk halkını, hem de mevcut dezavantajlı duruma destek sağlamak.Bu sayede en çok özellikle Ticaret Odası başkanımızın da desteği ile hangi konuyu seçelim hangi alanda çalışalım diye istişare ettik.Bu istişare sonucunda Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız gastronomi çok güzel bir proje dedi ve aslında da ne kadar doğru bir proje seçtiğimizi de bugün anlıyoruz. Çünkü sizler UNESCO Gastronomi şehri seçildiniz.Bu herkese verilen bir ödül değil.Çok önemli bir ödül.Onun için umarım bu ödül ve bu proje sayesinde önümüzdeki süreç içerisinde birçok insanın gerçekten iş sahibi olmalarını sağlayacağız.Ve bu proje kapsamında da daha farklı yeni proje adımları atarak ilerlemeyi hedefliyoruz.”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş konuşmasında UNESCO Gastronomi unvanı ve EXPO 2021’den dolayı Hatay’ın yüzünün değiştiğine vurgu yaptı. Bu iki önemli değere sahip çıkılmasının önemine değinen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş konuşmasına şöyle devam etti:

“Bugün hakikaten güzel bir proje için buradayız.Hatay’ın Gastronomi konusunda zirveye çıktığı bir günde Ticaret odamızın ve Sequa Vakfı’nın ortaklaşa yapmış olduğu bu güzel kurs dolayısıyla buradayız. Ben her iki kuruluşun başkanlarını ve temsilcilerini tebrik ediyorum.Biz 2010 yılında Hatay’ın gastronomi şehri olması için çaba sarf ettik.Ancak o dönem gücümüz yetmedi ve bu unvanı alamadık.İyi ki 2017 yılında aldık. 2010 yılında başvurduğunuzda Antakya Belediye başkanıydım ve Antakya için başvurmuştuk ama 2017’de Hatay Büyükşehir Belediye başkanı olarak başvurduk ve en sonunda bu unvanı almayı başardık. Biz bir reyting elde ettik.Bu reytingin kalıcı ve potansiyalize olabilmesi için de kaliteli hizmet vermek gerekir. Bu kaliteli hizmet ile birlikte reytingimiz çok daha fazla yukarılara çıkar.Onun için de bunun gibi kurslarımız önemli.İnşallah diğer ticaret odalarımız ve Sivil Toplum Kuruluşlarımız da böyle kurslar açarak buna destek olur. Son günlerde biz çok heyecanlı anlar yaşıyoruz.Bundan 1 sene önce Ticaret Odası başkanımızın ve meclis başkanımızın da olduğu,İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası meclis başkanının da olduğu bir ortamda,Düsseldorf da, 21 Ocak’ta biz aynı şekilde Expo 2021’i de almıştık. Çin ve Avusturya’nın önünde bitirmiştik.Yani Hatay iki tane önemli unvana 9 ay içerisinde sahip oldu. Bizler bu iki unvana sahip çıkmalıyız.Bu iki evladı hem güzel yetiştirelim hem güzel kalkındıralım” dedi.

Hatay Vali Yardımcısı Bilal Ölmez ise, birçok kurum ve sivil toplum kuruluşunun insanlara beceri kazandırma eğitimlerini sık sık yaptığını ancak projeden sonra diploma alan öğrencilerin iş bulamadığını belirterek, “Diplomalı aşçı oluyor ama iş sahibi olamıyor. Bu projelerin neticeye ulaşabilmesi için diplomayı verip bırakmayarak iş bulacak durumda olabilmesi için belediyeler, kurumlar ve sivil toplum kuruluşları gerekirse birleşerek bu öğrencilerin ilk başlangıç sermayeleri zayıf olan kişilerin iş yerlerini bulup işletmeleri için gerekli alt yapıları hazırlamalı ve destek verilmesi gerekiyor. Bunları vermediğimiz zaman diplomalı ama sermayesi olmadığı için hiçbir iş yeri olmayan kişiler oluyorlar. Bir projeye başlandığı zaman sonuna kadar götürülerek projeyi amacına ulaştırılmalılar” dedi.

Konuşmaların ardından Antakya Gastronomi Projesi Kapsamında Eğitim Gören Öğrenciler Sertifikalarını Aldı. Sertifika töreni öncesinde tamamı kursiyerler tarafından hazırlanan ve tamamı Hatay’a özgü lezzetler davetlilere ikram edildi.


Bu haberler ilginizi çekebilir!
Yukarı Geri Ana Sayfa